Korzyści z pożywienia roślinnego
Diety roślinne i żywienie roślinne to terminy, o których słyszymy coraz częściej w dzisiejszych czasach, ale koncepcja żywienia roślinnego nie jest nowa. Diety roślinne mają w większości charakter wegetariański. Ale dieta roślinna tak naprawdę opisuje podejście do jedzenia, a nie stosowanie etykiety — jest to sposób jedzenia, w którym kładzie się nacisk na pokarmy roślinne w postaci kolorowych owoców i warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Korzyści płynące ze spożywania większej ilości pokarmów roślinnych są dobrze znane i liczne. Pokarmy roślinne są bogate w składniki odżywcze, co oznacza, że zapewniają obfitość składników odżywczych w stosunku do ich kosztu kalorycznego. Owoce, warzywa, fasola i produkty pełnoziarniste są wspaniałym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych i są naturalnie wolne od cholesterolu. Większość z nich dostarcza również znaczną ilość błonnika, dzięki czemu pomaga napełnić cię i zapewnia płynną pracę przewodu pokarmowego. Gdy włączysz do swojej diety dużo tych pożywnych, sycących pokarmów, pozostawiasz mniej miejsca w żołądku na mniej zdrowe posiłki.
Comment (1)
I must thank you for the efforts youve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉