Potrzeby odżywcze kobiet na różnych etapach życia
Jako nastolatki moglibyśmy przetrwać na pizzy, frytkach i fast foodzie. Kończąc szkołę i wkraczając w dorosłe życie, zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na odżywianie.
Oto kilka kluczowych punktów (i wskazówek), które pomogą Ci zachować zdrowie na różnych etapach życia.
GDY MASZ 20+
Pij dużo wody
Biegając między uczelnią, pracą i dodatkowymi zajęciami, łatwo zapomnieć o nawodnieniu. Zawsze miej przy sobie dużą butelkę wody i staraj się wypijać co najmniej dwa litry wody dziennie.
Zapakuj zdrowe przekąski
Według Centrum Kontroli i Profilaktyki Chorób (CDC), osoby w wieku 20–39 lat czerpią około 15% dziennego spożycia kalorii z fast foodów. Zamiast gromadzić puste kalorie, wybieraj zdrowe posiłki, które możesz szybko przyrządzić.
Niezbędne składniki odżywcze: wapń i kwas foliowy
Mając dwadzieścia kilka lat, nadal budujesz swoje kości. Zadbaj o to, by były mocne, dostarczając organizmowi co najmniej 1000 mg wapnia dziennie. Do jego bogatych źródeł należą: produkty mleczne, wzbogacone napoje niemleczne, tofu i sardynki.
GDY MASZ 30+
Uważaj na spożycie kalorii
Zwracaj uwagę na wartość kaloryczną swoich posiłków. Nie możesz jeść jak nastolatka, nie przybierając na wadze. Twój metabolizm zaczyna zwalniać; tracisz masę mięśniową.
Zastąp węglowodany oczyszczone (biały chleb i ciastka) oraz słodzone napoje produktami pełnoziarnistymi i świeżymi oraz wodą.
Niezbędne składniki odżywcze: kwas foliowy i białko
Według raportu CDC, coraz więcej kobiet decyduje się na pierwsze dziecko już po trzydziestce. Jeśli jesteś jedną z nich, utrzymuj spożycie kwasu foliowego na odpowiednim poziomie.
Od 30. roku życia zaczynasz tracić masę mięśniową – mniej więcej 5% co 10 lat. Aby temu zapobiec, dodaj ćwiczenia siłowe do swoich treningów i jedz odpowiednie ilości białka, by zminimalizować utratę mięśni spowodowaną upływem lat.
GDY MASZ 40+
Cholesterol i ciśnienie krwi mogą rosnąć w miarę upływu lat. Chroń swoje serce poprzez regularne ćwiczenia i spożywanie dobroczynnych produktów. Należą do nich ciemnozielone warzywa, pomidory i inne owoce i warzywa. Wyeliminuj natomiast alkohol oraz tłuszcze trans, zawarte w przetworzonym i smażonym jedzeniu.
Niezbędne składniki odżywcze: witamina D i antyoksydanty
Zwróć uwagę na witaminę D, która wspomaga przyswajanie wapnia, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i utrzymanie energii oraz chroni przed rakiem piersi i jelita grubego. Zapasy witaminy D w organizmie maleją, gdy kobiety przekraczają 40-tkę.
Antyoksydanty, takie jak witaminy A, C i E, zapobiegają lub opóźniają uszkodzenia komórek, przyczyniające się do starzenia. Czerwona papryka, owoce cytrusowe, jagody, marchewki, słodkie ziemniaki i orzechy stanowią ich bogate źródło.
GDY MASZ 50+
Niezbędne składniki odżywcze: Omega-3 i B12
Badania wskazują, że 10-30% osób powyżej 50. roku życia ma zmniejszoną zdolność do przyswajania witaminy B12 z pożywienia. Zastanów się nad jej suplementacją.
Zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3. Możesz czerpać je z tłustych ryb, takich jak łosoś, który zawiera duże ilości Omega-3: EPA i DHA. Orzechy włoskie i siemię lniane mają z kolei wysoką zawartość ALA. Zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi 25 g dziennie.
GDY MASZ 60+
Ruszaj się
Mniejsza ilość obowiązków domowych i zawodowych pozostawia Ci więcej czasu na cieszenie się życiem. Wykorzystaj to, by nauczyć się nowego języka, wziąć udział w zajęciach tanecznych, chodzić na randki z partnerem itp. Cokolwiek robisz, regularnie ćwicz, skonsultowawszy się najpierw z lekarzem przed rozpoczęciem energicznego treningu kardio i siłowego.
Czy jesz wystarczająco dużo? Leki, wolniejszy metabolizm, zmiana percepcji smaków i inne czynniki mogą przyczyniać się do utraty apetytu po 60-tce. Skup się na prawidłowym odżywianiu i wypróbowywaniu nowych produktów żywnościowych. Zaproś przyjaciół na wspólne gotowanie. W razie potrzeby włącz do swojej diety koktajle zastępujące posiłek.
Niezbędne składniki odżywcze: wszystkie powyższe plus probiotyki
Mikroflora jelitowa może zmieniać się z wiekiem. Przyjazne bakterie zanikają, a jelito cienkie nie absorbują składników odżywczych tak efektywnie jak kiedyś. Dodaj do diety probiotyki wspomagające rozwój dobroczynnych bakterii: jogurty i kiszonki, takie jak kapusta i ogórki kiszone.
Comments (3)
Najlepsze odzywianie na poziomie komórki ,jest odzywianiem pełnowartościowym.
Najlepsze odzywianie na poziomie komórki ,jest odżywianiem pełnowartościowym.
Zbilansować posiłek nie jest łatwą sprawą
I must thank you for the efforts youve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉